STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Castagnetten

Het Spaanse woord voor castagnetten is "castañuela", in Andalusië worden ze "palillos" genoemd. Hun oorsprong kan op de Feniciërs teruggevoerd worden, ongeveer 1000 voor Christus. De Feniciërs waren een handeldrijvend volk afkomstig uit de streek waar nu Libanon ligt. Met hun schepen en handelswaar doorkruisten ze het hele Middelandse Zee-gebied. Hun invloeden gaan van Turkije, over Griekenland en Italië tot Spanje en Noord-Afrika. Spanje is echter het land waar het meest overblijft van de Fenicische culturele erfenis of deze het meest verder ontikkeld werd. Castañuelas zijn dan ook het nationale muziekinstrument geworden en worden overal gebruikt waar aan muziek een Spaans trekje wenst gegeven te worden.

Castañuelas bestaan uit 2 kleine schelpachtige helften, vroeger meestal van het harde castagnehout gemaakt (vandaar de naam). Met een koordje worden de twee helften verbonden en aan de duim bevestigd. De castañuelas aan de rechterhand hebben een iets hogere toon dan aan de linkerhand. Op de rechterhandcastañuelas staat dan ook een merkteken om het onderscheid te kunnen maken. Moderne castañuelas zijn dikwijls uit kunststof gemaakt omdat die beter aan slijtage weerstaan dan hout.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.