STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Vastgoed in Andalusië, juridisch

Wanneer u besloten heeft onroerendgoed te kopen in Spanje, moet u rekening houden met het volgende:
Kies een makelaar met een uitstekende kennis binnen de door u gekozen omgeving.
Zoek een gerenomeerde advokaat, die u kan begeleiden binnen de locale wetgeving.

Kopers Kosten:
Net zoals in Belgie en Nederland dient er bij de overdracht van onroerendgoed belasting te worden afgedragen. Op deze pagina treft u een globaal overzicht van die extra kosten.
Bij zowel aan- als verkoop kan het een groot verschil maken of u resident bent of niet. Verkoopt u als niet-resident uw woning in Spanje, dan kunt u rekenen op een belasting (35%) op de zogenaamde vermogensaanwas, de Incremento Patrimonial. Dit bedrag is het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van uw bezit. Dit percentage (35%) gaat naar beneden naar mate men langer in bezit is van het onroerendgoed.
Als generale regel, vraagt de Spaanse staat, dat de verkopers van een niet-resident onroerendgoed bezit 5% inhouden van de beschreven verkoopprijs en overdragen naar de belastingsdienst. Nadien kan de verkoper dit bij de belastingsdienst terugvorderen (na berekening van het juiste bedrag). De 5% is eigenlijk een soort van borg.Men neemt hiervoor een 'Gestor' onder de arm.
Als resident echter, kunt u in bepaalde gevallen vrijstelling krijgen voor deze belasting. Laat u dus altijd vakkundig voorlichten. Dat kan u veel geld besparen.

Wat dient u te betalen wanneer u onroerend goed in Spanje koopt:
Overdrachtsbelasting (IVA of ITP)*
Notaris- en registerkosten, ongeveer 2% van de Escritura (eigendoms akte).
Eventuele aansluitingskosten van de verschillende diensten.
Advokaatkosten, deze liggen tussen 1% en 1.5% van de verkoopprijs.
* IVA (BTW) betaalt u wanneer u onroerend goed koopt van een bedrijf.
Koopt u alleen een grondstuk, dan is het tarief 16% over de in de Escritura (eigendomsbewijs) aangegeven waarde. Koopt u echter een terrein met huis, dan zakt het percentage vreemd genoeg naar 7%.
*ITP, Impuesto de Transmisiones Patrimoniales, betaalt u wanneer u koopt van een prive persoon. Het percentage ligt op 7% van de waarde aangegeven in de Escritura (eigendomsbewijs).

Wat dient u te betalen wanneer u uw eigendom verkoopt:
Plus Valia, gemeentebelasting over de waardevermeerdering van het terrein. Men gaat uit van de in de Escritura (eigendomsbewijs) aangegeven fiscale waarde. Het percentage verschilt per gemeente en is ook afhankelijk van het aantal jaren dat de grond in uw bezit was.
Vermogensaanwasbelasting (Incremento patrimonial)
Alle locale belastingen dienen op het moment van verkoop te zijn voldaan.
Courtage, een van te voren overeengekomen makelaarscommissie.
Advokaatkosten, deze liggen tussen 1% en 1.5% van de verkoopprijs.

Zoals eerder aangegeven kunnen de belastingen en andere kosten per situatie verschillen. Dit is geen eenvoudige materie. Zo kan het ook nog eens uitmaken in welk jaar u uw bezit heeft gekocht. Indien Uw Escritura (eigendoms akte) ondertekend is voor 6 juni 1996 valt u in een andere tariefgroep.

Een persoon is niet resident voor de belastingsdienst in Spanje, zolang hij niet meer dan 183 dagen per kalenderjaar fisiek aanwezig is in Spanje.

Belastingen voor eigenaren van onroerend goed in Spanje:
1. IBI (Impuesto de Bienes Inmuebles): Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse en Belgische onroerend goed belasting. De hoogte van deze belasting wordt bepaald door de fiscale waarde van het object. Per gemeente kunnen de tarieven flink verschillen. Gemiddeld ligt het jaarlijks te betalen bedrag op enkele honderden Eureo´s voor een vrijstaande villa. Het is in ieder geval niet iets om wakker van te liggen.
2. Recogida de Basuras: Een belasting die alles te maken heeft met het afvoeren van de vuilniszakken. Denk hierbij aan enkele tientallen Euro´s.
3. Inkomstenbelasting (Impuesto Sobdre la Renta de las Personas fisicas): Ook niet-residenten dienen een inkomstenbelasting te betalen op hun eigendom in Spanje. Deze belasting is berekend op 2% van de kadastralewaarde van het eigendom. De belasting zelf is 25% van de getaxeerde basis.
4. Als u uw eigendom verhuurt, moet u over het verhuurbedrag 25% afdragen aan belasting.

Natuurlijk is dit maar een zeer beknopt overzicht van de wettelijke en fiscale verplichtingen die gelden voor zowel kopende als verkopende partijen.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.