STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Kopertijd in Andalusië

Dit omspant de periode van 2600 VC tot 2000 VC waarin wordt voor het eerst gebruik gemaakt van metalen voorwerpen, vooral koper, door de mens.

Economische activiteiten karakteriseren zich door intensivering van landbouw met de introductie van rotaties. Meer gewassen worden in gebruik genomen (zoals bvb. linzen en bonen).

De veehouderij kenmerkt zich door een vermindering van het aandeel van geiten en schapen waarvoor meer varkens en runderen in de plaats komen. Ook paarden worden vanaf nu gedomesticeerd en ingezet voor productiedoeleinden.

Nederzettingen bevinden zich bij plaatsen waar basisproducten (vooral drinkbaar water) makkelijk voorhanden zijn, het defensieve karakter is minder belangrijk. Langzamerhand vormt zich een soort elite die beslist wat er met de gemeenschappelijk verbouwde producten gebeurt.

De metaal industrie levert niet alleen gebruiksvoorwerpen op maar ook objecten die als machtssymbool gebruikt worden. Productie van juwelem met turkoois, been, ivoor en amber die wijzen op het drijven van handel met regio's waar deze gevonden worden.

Uit deze periode dateren ook megalithische bouwwerken (Antequera, Cueva de Menga) gebruikt als necropolis of gemeenschappelijke begraafplaatsen.

Naast het vlechten van manden en touwen, komt de textielindustrie op gang op basis van vezels van plantaardige (vlas) of dierlijke (wol) oorsprong.

Productie van marmeren en alabaster vazen. Pottenbakkerij: voor de bewaring van levensmiddelen worden grote keramiekpotten gemaakt.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.