STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Andalusië in de Klassieke Mythologie

Klassieke mythologie omhelst alle verhalen, legenden en mythes die in de Bijbelse, Oud-Griekse en Romeinse tijden de ronde deden. Hoewel ze voornamelijk gebaseerd zijn op overdrijvingen van (dikwijls verdwaalde) reizigers, een flinke dosis bijgeloof en fantasie van enkele auteurs, geven ze ons toch dikwijls een interessant beeld van de geografische kennis en andere culturen van die tijd. Dit overzicht mag dan ook zeker niet ontbreken op deze site.

Reizigers, in eerste instantie handelaars op zoek naar nieuwe producten en markten of avonturiers op zoek naar nieuwe rijkdommen, al dan niet in opdracht van hun machthebbers, bereikten ook Andalusië en vormden zo de oorsprong van een rijke handel in metalen als zilver, goud, koper, lood en ijzer uit de mijnstreken in de provincies Huelva en Sevilla, de bergketen Sierra Morena en het zuiden van Portugal.

Ter oriëntatie, de belegering en vernietiging van Troje door de Grieken wordt gesitueerd in 1184 VC. De oudste Griekse resten (keramiek van Myceense oorsprong) gevonden in Andalusië zijn van 1300 - 1100 VC.

Hercules
De meest bekende naam voor ons is Hercules, de Latijnse naam. Deze mythe werd echter overgenomen van de Griekse Heracles die dan weer overgenomen was van de Fenicische Melkart. Om een oude schuld te vereffenen moest de halfgod Hercules 12 werken verrichten in opdracht van de koning van Mycene.
Het tiende werk bestond er uit dat hij koning Gerion moest doden, en zijn ossen stelen. Gerion leefde op een eiland Eritia ergens in de buurt van waar nu Cádiz ligt. Gerion was een reus die vanaf zijn middel drie lichamen en drie hoofden had. Hij wordt beschouwd als een koning van Tartessos. Om het gestolen vee gemakkelijker te naar Mycene te kunnen brengen, brak Hercules een kloof in het gebergte dat de Middellandse Zee scheidde van de Atlantische Oceaan en vormde zo de Straat van Gibraltar.
De 2 bergtoppen (Jebel Musa in Afrika en Gibraltar in Europa) aan weerszijden van de Straat van Gibraltar worden sindsdien de zuilen van Hercules genoemd.
Later stierf Hercules ook in "Iberia".

Odyssea
Na de val van Troje zworf Ulyses zowat de hele toen bekende wereld rond. In de buurt van Villanueve de Trabuco (provincie Málaga) bestond een stad Ulisi, vernoemd naar deze held die daar een heiligdom voor Athena oprichtte.

Atlantis
De rijke stad Tartessos wordt door een aantal auteurs gezien als het mythische Atlantis, de voor eeuwig door de zee verzwolgen beschaving.
Enkele antieke beschrijvingen van Atlantis " ... tegenover de zeestraat van de zuilen van Hercules, gegeregeerd door een dynastie koningen, afstammelingen van Poseidon (de god van de zee) ... een vruchtbaar land met een groot aantal waterstromen ... rijk in metalen, vee en landbouw ... een grote hoofdstad regeert over 10 koninkrijken (steden ?) en beschikt over uitstekende havens ... een bevolking van uitstekende handelaars ..." schijnt inderdaad erg veel gelijkenissen te geven met de stad Tartessos die 100% zeker bestaan heeft doch tot op heden nog niet gevonden werd.
De stad Tartessos wordt geacht te liggen in de (vroegere) delta van de Guadalquivir-rivier waar sporen teruggevonden werden van een grote vloedgolf of tsunami omstreeks de periode van het plotselinge verdwijnen van Tartessos.


Andalusie, Andalusië, Andaloesië, Andaloesie, Andalusia, Andalucia, Andalucía, Spanje, España, Spain, Costa del Sol, Costa de la Luz, Costa Tropical, Antequera, Marbella, Sevilla, Granada, Malaga, Málaga, Cordoba, Córdoba, Almeria, Almería, Huelva, Jaen, Jaén, Cadiz, Cádiz, Sanlucar de Barrameda, El Rocío, La Rocina, Jerez de la Frontera, Algeciras, Nerja, Ronda, Torremolinos, Fuengirola, Gibraltar, Straat van Gibraltar, de rots van Gibraltar, Picasso, Féderico García Lorca, flamenco,jamón ibérico, jamón serrano, gids, informatie, inlichtingen, info, hotels, hotel, appartmenten, landelijk, gelegen, onderkomens, travel, tourist, tourism, holiday, transport, camping, campings, stierengevechten, openlucht markten, strand, reizen, vliegreizen, golf, golflessen, golfterreinen, golf courses, musea, museums, geschiedenis van Andalusie
Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.