STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


De Nieuwste Tijd

De Nieuwste Tijd kan gekenmerkt worden door een grote technische vooruitgang en door enkele grote oorlogen: Napoleontische oorlogen, Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van gebeurtenissen in deze periode. De linker kolom heeft betrekking op Andalusië, de rechter op de rest van de wereld.

Andalusië / Spanje
1800 - 1900
- 1805-1814, invasie van Napoleon vanuit Frankrijk. Heel Spanje wordt een deel van het Franse Rijk, met uitzondering van de stad Cádiz die zijn eigen Constitución de Cádiz opstelt.
- 1808-1813, Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, volksopstand met Engelse steun tegen de bezetting door Napoleon.
- 1814-1833, aan het einde van de Napoleontische oorlog bestijgt Koning Fernando VII de Spaanse Troon, de Spaanse kolonies worden onafhankelijk met uitzondering van Cuba, Puerto Rico en de Filipijnen.
- 1833-1878 is een chaotische tijd voor de Spaanse politiek met heel veel machtswisselingen.
- 1833, Koning Fernando VII wijzigt de Salische Wet (enkel mannen op de Spaanse troon) om zijn dochter Isabel op de troon te zetten. Zijn broet Carlos is het daar niet mee eens en eist de troon op, eerste Carlistische oorlog.
- 1833-1868, tijdperk van Koningin Isabel II.
- 1841-1843, Generaal Espartero is regent van het Koninkrijk.
- 1843, Generaal Narvaez zet Generaal Espartero aan de kant.
- 1854, Leopoldo O'Donnell rebeleert tegen Generaal Narvaez en volgt hem op als Eerste Minister.
- 1868, revolutie van de Generaals Serrano en Prim die Koningin Isabel II afzetten.
- 1869, nieuwe grondwet die een parlemetaire monarchie en godsdienstvrijheid instelt.
- 1870, Amadeo van Savoy, Hertog van Aosta, wordt gekozen tot Koning van Sapnje. Generaal Prim wordt vermoord.
- 1873, Amadeo I treedt af en de Eerste Republiek begint, die 11 maanden zal duren onder 4 presidenten: Figueras, Pi y Margall, Salmeron en Castelar.
- 1873-1874, Eerste Republiek, 10-jarige oorlog in Cuba, derde Carlistische oorlog, oproer in het zuiden en zuidoosten van Spanje. Generaal Pavia ontbindt de Kamers en stelt Generaal Serrano aan het hoofd van het Spanje.
- 1874, opnieuw een Staatsgreep, de Generaals Martínez Campos en Primo de Rivera zetten Koning Alfonso XII, zoon van Isabel II op de Spaanse Troon.
- 1876-1878, nederlaag van het Carlisme, einde van de 10-jarige oorlog in Cuba. een stabiele periode begint voor Spanje.
- 1885-1886, Alfonso XII sterft en wordt opgevolgd door zijn zoon Alfonso XIII, onder regentschap vandiens moeder María Cristina de Habsburgo y Lorena.
- 1895, de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog breekt uit.
- 1898, oorlog met de Verenigde Staten, Spanje verliest zijn laatste kolonieën: Cuba, Puerto Rico en de Filipijnen.
- 1898, Spanje begint zijn invloed uit te breiden in Noord-Marroko. Het wordt een jarenlange strijd om te proberen de bevolking van het Rif-gebergte onder controle te brengen.
1900 - nu
- 1909-1927, de oorlog in Marroko - 1909, in heel Spanje breken protesten uit tegen de oproeping van extra soldaten voor Marroko, wat uitloopt in de "Semana Trágica" van Barcelona (laatste week van juli). De protesten van arbeiders, gesteund door anarchisten, communisten en republikeinen worden neergeslagen door het leger met meer dan 100 doden tot gevolg.
- 1912-1956, Spaans protectoraat in Noord-Marroko met hoofdstad Tetouan. De weerstand van de Marrokanen maakt de aanwezigheid van 50.000 Spaanse soldaten nodig.
- 1914-1918, Spanje blijft neutraal gedurende de Eerste Wereldoorlog.
- 1918, Asamblea de Ronda, een bijeenkomst van Andalusische nationalisten met oa Blas Infante (de Andalusische "Vader des Vaderlands") die een Andalusisch schild, vlag en hymne aannemen.
- 1921, "Desastre de Annual", het Spaanse leger wordt onder de voet gelopen bij een vooruitgeschoven positie in Monte Abarran. Tussen de 10.000 à 20.000 Spaanse soldaten sneuvelen en rond de 1.000 Rif-bewoners.
- 1923, Generaal Primo de Rivera pleegt een staatsgreep op 13 september en begint een dictatuur. Gedurende de dictatuur wordt de oorlog in Marroko beëindigd, er worden lokale besturen opgezet en een ambitieus programma openbare werken wordt gestart.
- 1926, een Nationale Asemblee wordt opgericht als overgang naar een terugkeer naar democratie.
- 1929, verwerping van het voorstel tot grondwet met een Monarchie.
- 1931, de gemeenteraadsverkiezingen worden gewonnen door de republikeinen. De Republiek wordt uitgeroepen en Alcala Zamora wordt president. Een nieuwe grondwet wordt opgesteld.
- 1933, de algemene verkiezingen worden gewonnen door de rechtse partijen.
- 1933, Juntas Liberalistas de Andalucía, oprichting van deze groepering van Andalusische nationlisten die echter ontbonden wordt tijdens de SPaanse Burgeroorlog.
- 1934, opstand in Asturias en Catalunië van de arbeiders tegen de rechtse overwinning.
- 1936, de lagemene verkiezingen worden gewonnen door links. Alcala Zamora wordt als president vervangen door Azaña. De landbouwhervorming tegen de grootgrondbezitters, en statuten voor Catelunië, Baskische regio en Galicia leiden tot onlusten. links en rechts plegen politieke moorden.
- 17 july 1936, begin van de burgeroorlog met de opstand van het Spaans garnizoen van Melilla.
- 1936-1939, Spaanse Burgeroorlog, Generaal Francisco Franco brengt de Marrokaanse troepen naar het Spaanse vasteland en veroverd heel Spanje. Alle partijen begaan wreedheden en houden politieke zuiveringen die uitmonden in de moord op duizenden.
- einde 1936, de Nationalisten (onder leiding van Franco) beheersen het grootste deel van Andalusië, Extremadura, Toledo, Avila, Segovia, Valladolid, Burgos, León, Galicië, een deel van Asturias, Vitoria, San Sebastian, Navarra, Aragon, Kanarische en Belearische eilanden (uitgezonderd Menorca). De republikeinse regering staat eerst onder leiding van Giralt en later Largo Caballero. De linkse partijen blinken uit door onderlinge twisten en de geheime agenda van de Communistische Partij die vanuit Moskou gestuurd werd.
- De republikeinse linkerzijde wordt gesteund met wapens en adviseurs door Moskou en door de "Internationale Brigades" die bestaan uit meestal ongetrainde vrijwilligers. Duitse en Italiaanse troepen en materiaal ondersteunen de rechtse Nationalisten.
- Belangrijke veldslagen waren: Guadalajara, Jarama, Brunete, Quinto, Belchite, Fuentes de Ebro, Teruel, De Slag van de Ebro (met 70,000 doden).
- 1937, er wordt gevochten in Noord-Spanje, Guernica wordt platgebombardeerd.
- 1938, er wordt gevochten in Aragon.
- 1939, de linkse regering raakt uitgeput en gaat in ballingschap. Tienduizenden Spanjaarden vluchten over de grens met Frankrijk.
- 28 maart 1939, de troepen van Franco trekken Madrid binnen, einde van de Spaanse Burgeroorlog. Generaal Franco wordt dictator.
- 1939-1945, Spanje blijft neutraal in de Tweede Wereldoorlog.
- 1947, Franco kondigt het herstel van de Monarchie aan bij zijn aftreden of dood.
- 1953, Concordaat tussen de Spaanse regering en het Vaticaan, de kerk steunt het regime van Franco en bekomt daardoor een geprivilegieerde status.
- 1953, Spanje en de Verenigde Staten tekenen een samenwerkingsverband voor militaire bases. Deze samenwerking bestaat tot op heden nog steeds.
- 1955, Spanje treedt toe tot de Verenigde Naties.
- 1956, onafhankelijkheid van Marroko.
- 1962, Prins Juan Carlos hust met Prinses Sofia van Griekenland.
- 1968, Equatoriaal Guineawordt onafhankelijk.
- 1969, de grens met Gibraltar wordt gesloten.
- 1973, regeringsleider Luis Carrero Blanco wordt vermoord door de ETA.
- 1975, Dictator Francisco Franco sterft, Koning Juan Carlos I bestijgt de Spaanse troon, overgang naar democratie. De talen Catalaans, Baskisch en Galicisch worden erkend.
- 1976, Arias Navarro wordt na onlusten opgevolgd als regeringsleider door Adolfo Suarez. Een tweekamer bestuur wordt opgezet en vakbonden worden toegestaan. Een referendum aanvaardt de politieke hervormingen.
- 1977, politieke partijen worden toegestaan een de Nationalistische Beweging wordt ontbonden. De algemene verkiezingen worden gewonnen door de centrumpartij "Unión de Centro Democrático". De eerste stappen naar erkenning van de regio's worden gezet.
- 1978, bij referendum wordt de nieuwe grondwet met een Parlementaire Monarchie goedgekeurd door 88% van de bevolking.
- 1980, Baskenland en Catalunië worden autonome regio's.
- 1981, Suarez wordt als eerste minister vervangen door Calvo Sotelo. - 23 februari 1981, een staatsgreep door luitenant-kolonel Tejero van de Guardia Civil wordt door Koning Juan Carlos I moedig onderdrukt die het leger oproept hem te steunen bij de bescherming van de democratie. Door deze actie verwerft de Koning een enorm algemeen respect in Spanje, zelfs bij de republikeinen.
- 1982, de algemene verkiezingen worden gewonnen door de PSOE, Socialistische Partij, Felipe Gonzalez wordt Eerste Minister.
- 1982, Spanje wordt een federale Staat met 17 autonome regio's. Andalusië is één van die regio's met zelfbestuur.
- 1982, Spanje wordt lid van de NAVO.
- 1986, Spanje wordt lid van de Europese Unie.

Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.