STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Sevilla

Sevilla is de Andalusische hoofdstad. De stad is in economisch en historisch oogpunt sterk verschillend van de rest van Andalusië. Het hoogtepunt van Sevillas geschiedenis heeft te maken met de ontdekking van Amerika. Je vindt er bij voorbeeld de derde grootste kathedraal ter wereld met erin het officiële graf van Christoffel Columbus.

De stad Sevilla werd volgens de legende gesticht door de mythologische halfgod Hercules. De oorsprong van de stad hangt ook zeker samen met de Tartessos Beschaving.

In de prehistorische tijden kwam mens uit de bergen naar waar nu Sevilla ligt om te vissen en schelpdieren te verzamelen. De stad ligt nu een uurtje rijden van de zee, maar toen was Sevilla aan de Atlantische Oceaan gelegen. Uiteindelijk bouwden ze een kleine nederzetting. Dat was een paaldorp om de last van eb en vloed op te vangen. Tijdens de Fenicische en Griekse tijd werd de stad "Ispali" (paaldorp) genoemd.

Tijdens het Romeinse Tijk werd de stad "Hispalis" genoemd, wat later tijdens de Moorse tijd "Isbali" werd. Tijdens een opstand van Berber-soldaten tegen de Arabische heersers, viel Spanje uiteen in verscheidene Taifa-koninkrijkjes. Sevilla was er daar één van. De Berbers noemden de stad "Sbiliya". Dat werd later door de katolieken dan weer verbasterd tot "Sevilla".

De Romeinen bouwden vlakbij Sevilla ook hun eigen stad: Italica. Alle straten waren geplaveid, ze hadden stromend water en toiletten. De stad werd verlaten omdat de Romeinen dachten dat ze vervloekt was. Het probleem was echter dat de Romeinen hun waterleidingen uit lood maakten, waardoor zeer veel bewoners ziek werden. Het belang van Italica wordt onderstreept doordat de keizers Vespasius en Hadrianus er geboren werden.

Sevilla ligt aan de oevers van de rivier Guadalquivir die in de Romeinse tijd Betis-rivier genoemd werd. Het is met zijn 670 kilometer Spanjes langste rivier en ook de enige die geschikt is voor scheepvaart. Sevilla is dan ook Spanjes enige rivierhaven. De stroom is er ongeveer 8 meter diep.
Foto's

De stad heeft één van Europas grootste historische centra. Er is de Mohamedaanse minaret "La Giralda", nu toren van de kathedraal, het Alcázar (tot op heden een koninklijk paleis), Huis van Pilatos, Stadhuis, Archief van de Indias, Het Museum voor Schone Kunsten (tweede grootste schilderijgalerij van Spanje), kloosters, parochiekerken, paleizen, enz. Het paleis van San Telmo bij voorbeeld was de allereerste Zeevaartschool in Europa en is heden de zetel van het Andalusische parlement.
Foto's panorama
Foto's allerlei

Daarnaast was de stad tweemaal gastheer voor een internationale tentoonstelling: de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling in 1929 en de Wereld-Expo in 1992. Quasi alle paviljoenen bestaan nog en vormen een enorme culturele verrijking voor de stad. Bovendien is Sevilla de stad van Carmen, Don Juan and Figaro, bekende opera-figuren.

Torre de Oro
De "Gouden Toren" bevindt zich aan de rivier. Legende vertelt dat de toren vroeger bezet was met gouden mozaïek of dat het licht van de maan de toren er goudkleurig uit doet zien. Niets hiervan is echter waar: de Moren bouwden de toren als een tolpost voor schepen die er een goudstuk moesten betalen om verder te varen, vandaar de naam.

María Luisa Park
Het park behoorde vroeger toe aan een adellijke familie die hun park echter schonken aan Sevilla en zijn bewoners. In het park zijn de verschillende paviljoenen gebouwd van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling uit 1929. Alle paviljoenen werden in een typische stijl gebouwd van het land van herkomst.
Foto's Park María Luisa
Foto's Ibero-Amerikaanse paviljoenen

Plaza de España
Dit plein hoort eigenlijk bij het María Luisa Park doch is zo bekend omwille van zijn mooie architectuur. Alle Spaanse provincies hebben er een tegelwand die een stukje uit hun geschiedenis uitbeeldt. De gebouwen op het plein worden nu gebruikt door de ministeries van de Andalusische Deelstaatregering.
Foto's Plaza de España

Centrum
De belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum zijn de oude Joodse wijk, Judería of Barrio de la Cruz genaamd, de kathedraal en de Alcázar ofte Koninklijk Paleis.
Foto's centrum
Foto's Barrio de la Cruz

Kathedraal
De kathedraal is de derde grootste ter wereld en de enige die in Gothische stijl is gebouwd in Andalusië. De kathedraal staat op de plaats van de vroegere hoofdmoskee die door een aarbeving verwoest werd. Het enige overblijfsel van de moskee is de minaret en de "Patio de los Naranjos" ofte Sinaasappelboom-binnenhof. In de 17e eeuw werden op de minaret 2 verdiepen bijgebouwd om er een klokkentoren van te maken. Op het dak kwam een windvaan in de vorm van een vrouw. De toren is Sevillas meest embelmatische gebouw en staat bekend als "La Giralda". De toren heeft 2 zustertorens die quasi identiek zijn in Catubia en Rabat. De toren kan bezocht worden maar heeft geen trappen: je loopt naar boven in een spiraalvormige helling.
Foto's Kathedraal buiten
Foto's Giralda
Foto's Kathedraal binnen
Foto's altaar
Foto's graf Columbus

Archief van de Indias
In dit gebouw naast de kathedraal bevindt zich het volledige archief van de kolonisatie van Zuid-Amerika. Het biedt dan ook een schat aan informatie.

Alcázar
Tot op heden is dit gebouw nog steeds een koninklijk paleis doch het grootste deel ervan is open voor bezichtiging tenzij de koninklijke familie er verblijft. Er zijn prachtige tuinen en impresionante Moorse architectuur.
Foto's Alcázar

Triana
Aan de overkant van de rivier ligt de Triana-wijk, beroemd voor zijn flamenco. In deze wijk bevinden zich ook kopies van de schepen waarmee Columbus van hier vertrok op zijn zoektocht naar een andere weg naar India, maar uiteindelijk Amerika ontdekte.

Guadalquivir
Een leuke extra is een mini-cruise op de rivier. Gedurende een uur wordt rondgevaren en wordt in verschillende talen (echter niet in het Nederlands) toelichting gegeven. Het is bij voorbeeld de beste manier om de gebouwen van de Wereld-Expo te zien. En misschien een kleine tip: als het erg heet is in Sevilla, is het beetje wind op de rivier erg verkoelend.
Foto's Guadalquivir

In Sevilla kan je niet omheen het logo NO8DO kijken. De 8 heeft de vorm van een knot wol (madeja in het Spaans), zodoende is het te lezen als "NO MADEJA DO", of "No me ha dejado". Het is een verzijzing naar de trouw van de stad aan Koning Alfonso X in de oorlog tegen zijn zoon Sancho in de 13e eeuw.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.



Spaans leren in Spanje.