STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Tunas

Foto: andalusie.org ©2005
Tunas (enkelvoud: tuna) brengen 16e eeuwse muziek of muziek aangepast aan die tijd. Als dusdanig is het geen flamenco. Op de bijgaande foto een deel van de tuna van de universiteit van Granada.

Een tuna is een studentenorkestje en koor bestaande uit mannen. De enige voorwaarde om toe te treden is student zijn. Het lidmaatschap kan daarna nog verscheidenen jaren verder gaan. Een lid van een tuna is een tuno. In principe hangt een tuna samen met een faculteit maar als de eigen faxulteit geen tuna heeft, kan men toetreden tot de tuna van een andere.

De traditie begon in de 16e eeuw met studenten die geld moesten bijverdienen. Ook de klederdracht is nog steeds in 16e eeuwse stijl en is steeds zwart van kleur. Rond hun nek dragen ze een soort lint of sjerp, de kleur hangt af van de faculteit. De klederdracht wordt versierd met kleurrijke linten. Hun muziekinstrumenten dateren terug tot middeleeuwse tijden met o.a. tambourine, mandoline, luit en gitaar.

Hun repertoire bestaat voor het grootste deel uit liefdesliedjes maar om toeristen te bekoren brengen ze ook dikwijls eigen versies van populaire songs zoals "Viva España", "Valencia", "Guantanamera", etc. Vele tunas, vooral in toeristische steden treden ook op op straat of in restaurants om wat bij te verdienen of hun eigen CD te promoten.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.