STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Geschiedenis van Flamenco

Flamenco is onbetwistbaar een van de dingen waarmee Spanje het meest geassocieerd wordt. Zwartharige dames die trots en prachtig uitgedost sierlijke handbewegingen maken en ritmisch met de voeten op het podium tikken. Flamenco is echter veel en veel meer dan dat.

Flamenco bestaat uit drie luiken: zang, guitaar en dans. Van oudsher en zelfs nu nog wordt de Flamenco beïnvloedt door vele facetten, zo worden nog steeds nieuwe instrumenten toegevoegd. Zo bijvoorbeeld de "Caja" of "Cajón", een houten "doos" waarop men zit en bespeelt wordt met de handen als een soort drumstel om ritme aan te geven.

Historisch gezien worden er tot 3000 jaar oude invloeden gevonden. Muzikale accenten uit de wereld van de Hindoes, Arabieren, Joden, Grieken, Castilianen, Gitanos enz. geven een uniek karakter aan deze muziek en aanverwante. Veel is echter in de loop der geschiedenis verloren gegaan. De grootste invloed kwam echter van de Gitanos: rondtrekkende zigeuners die rond 1450 in Spanje aankwamen en zich daar verder verspreidden.

De nomadische levenswijze maakte ook dat de Gitanos muzikale invloeden oppikten van de streken waar ze door reisden. Om muziek te maken heb je in principe niet meer nodig dan een stem, ritme kan gemaakt worden met handen of voeten. De meest eenvoudige Flamenco maakt nog steeds slechts van deze basisbestanddelen gebruik. In Andalusië werd een uitstekende voedingsbodem gevonden: bijna 800 jaren vermenging van Arabische, Joodse en Christelijke gebruiken.

Over de oorsprong van het woord "Flamenco" wordt veel onzin verkocht. De meest aanvaarde theorie op dit ogenblik is dat eind de 18e eeuw uit een soort boeventaaltje het woord "llama" (betekenis: hartstocht, zwierig, arrogant, opschepperig) evolueerde naar "flama". Aan het begin van de 19e eeuw begonnen de gitanos van Sevilla en Cádiz zich zo te noemen. Flamenco kan daardoor heden dan ook het best vertaald worden door "Andalusisch Gitano".

De belangrijkste centra van Flamenco bevinden zich nog steeds in wijken en steden die vroeger als schuilplaats dienden voor de Gitanos: Alcalá, Utrera, Jerez de l Frontera, Triana in Sevilla. Met de jaren werd de repressie tegen de Gitanos minder, de Gitanos integreerden zich en de interesse in hun muziek groeide. Meer en meer wordt flamenco-muziek dan ook gemaakt door niet-Gitanos.

Flamenco beïnvloedde ook veel andere stromingen zoals klassieke gitaar, opera etc. Eind 19e eeuw had de flamenco zijn stadium bereikt zoals we het nu kennen hoewel er een nooit aflatende evolutie doorgaat. Zo zij er bvb flamenco-pop, flamenco-rock etc. Enkele jongerengroepjes, de zogenaamde "El Nuevo Flamenco" brengen moderne invloeden in hun muziek in: synthesizers, percussie, elektrische guitaren enz.Cante Jondo is een "ouder broertje" waaruit de flamenco geëvolueerd is. De muziekstijl was quasi verdwenen toen enkele tientallen jaren geleden een aantal enthousiastelingen de stijl opnieuw gingen promoten via een jaarlijkse wedstrijd. Dat heeft waarschijnlijk het verdwijnen van deze stijl vermeden.

Het huidige Pakistan is de oorsprong van de oudste beschavingen op aarde. Ruïnes van 2500 VC bewijzen het bestaan van een voortuitstrevende en bloeiende cultuur. West-Pakistan werd beïnvloed door Ariërs, Macedoniërs (Alexander de Grote), Arabieren, Perzen, Turken, Afganen en Mongolen die elk elementen uit hun eigen cultuur aanbrachten.

In het jaar 711 NC werd door het Kalifaat van Damascus generaal Tarik Ibn Zeyad uitgestuurd om het Iberische Schiereiland te veroveren maar ook generaal Mohamed Ben Kassim die West-Pakistan (Sindh) veroverde. De weg van Andalusië naar het Verre Oosten was gelegd. Muzikanten, artiesten, kunstenaars, architecten leerden op de heen- en terugweg doorheen de Moslimwereld.

Één van de belangrijkste persoonlijkheden in de hele evolutie was Hassan Ali Ben Nafi Ziryab, uit Perzië die in de 9e eeuw naar Andalusië reisde om daar zijn muziek en zang aan te leren aan de lokale bevolking. Hij wordt dan ook beschoud als de vader van de cate jondo. Hij werd door de Kalief van Bagdad, Harum-el-Raschid, naar het Kalifaat van Córdoba gestuurd als een teken van goede verstandhouding. Hij leerde hen de kunst van de muziek en Oosterse muziekinstrumenten bespelen. Er wordt van uitgegaan dat de Spaanse Gitaar door Ziryab ontwikkeld werd op basis van een Perzisch of Arabisch instrument met 4 snaren waaraan Ziryab een 5e toevoegde. Meer recent werd de 6e snaar toegevoegd door Vicente Espinel. Er wordt aangenomen dat Ziryab ook Sindh in West-Pakastan bezocht en daar de typische Hindoe zangstijl bestudeerd heeft.

Het lijdt geen twijfel dat de typische cante jondo stijlen als seguiriyas, soleares, cañas, polos, etc. heel erg lijkt op de typische Sufi folkloristische muziek die bij het zingen een quasi identieke melodie heeft. Het woord "jondo" zou uit de Sindhi-taal komen: het woord "gind" betekent ziel (zang van de ziel) of een Hindoe-oorsprong hebben.

Regionale dansen. Dit zijn in sé geen flamenco maar hebben wel een erge invloed van flamenco (aflemencamiento) ondergaan. Voorbeelden zijn: sevillanas, malagueñas, fandagos, verdiales etc.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.