STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Godsdiensten die in Andalusië invloed hadden

Afgoderij (paganisme)
Feniciërs, Grieken, Romeinen en Kelten hebben elk hun eigen verzameling Goden die ze gebruiken om het ontstaan van de wereld, de zin van het leven en weersverschijnselen te verklaren. De onderlinge invloeden zijn erg groot, zo is de Fenicische halfgod Melkart ook de Griekse halfgod Heracles en de Romeinse halfgod Hercules. Voor de verering van hun Goden worden tempels gebouwd. Specifiek geldt tijdens de Romeinse Tijd ook de verheerlijking van de Keizer als God.

Abrahamse Godsdiensten
In 2100 - 2000 VC leefde de Aartsvader Abraham, beschouwd als de stamvader van Israelieten en Arabieren. Uit deze traditie zijn drie grote Godsdiensten ontstaan: Joden (5.000 jaar), Christenen (2.000 jaar) en Moslims (1.400 jaar), elk met hun eigen accenten, tradities en geschiedenis.

Christianisme
De eerste strekking is het Arianisme. Er wordt niet aanvaard dat God en Jezus, zijn Zoon, gelijkwaardig zijn. Jezus, de Zoon, zou ondergeschikt zijn aan God. Het Arrianisme wordt oorspronkelijk beleden door de West-Goten doch die bekeren zich om politieke redenen tot het Katholicisme.
De tweede strekking is het Katholicisme waarin Go, zijn Zoon Jezus, en de Heilige Geest de drie gelijkwaardige voorstellingen zijn van God, de zogenaamde Drie-éénheid. Het is in de Christelijke wereld op heden de overheersende strekking.
Het Heilige Boek van de Christenen is de Bijbel. God wordt voorgesteld als God, Jezus Christus, Zoon van God en als Heilige Geest. Christenen worden opgeroepen actief aan het bekeren van "ongelovigen" te doen. Dat heeft in de Middeleeuwen en daarna geleid tot gedwongen bekeringen en de Kruistochten.

Joden
Sinds duizenden jaren zijn de Joden een handeldrijvend volk. Ook in Andalusië hadden ze een langdurig verblijf en invloed op het leven. Zie ook het artikel Joden in Spanje.
Het Heilige Boek van de Joden is de Torah. De naam van God is Jahweh. De Joodse of Hebreeuwse Godsdienst is de enige Abrahamse Godsdienst die niet oproept anderen te bekeren en dus als dusdanig nooit oorslogszuchtig geweest is.

Moslims
In 610 heeft Mohamed, de Profeet, een visioen waarin Allah hem de Islam openbaart.
Het Heilige Boek van de Moslims is de Koran. De naam van God is Allah. De Islam roept op tot "Heilige Oorlog" om nieuwe gebieden toe te voegen aan de Islamitische wereld, doch het is Moslims verboden anderen te verplichten hun Godsdienst aan te nemen.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.