STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


De Vroege Middeleeuwen

De Vroege Middeleeuwen vallen voor Andalusië uit elkaar in 2 delen, elk met hun eigen heersers: eerst de West-Goten en nadien de Moren.

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van gebeurtenissen in deze periode. De linker kolom heeft betrekking op Andalusië, de rechter op de rest van de wereld.

Andalusië / Spanje
Rest van de wereld
400 - 500
- De Spaanse taal begint zijn huidige vorm te krijgen. Spaans is de taal die het dichtst aanleunt bij Latijn.
- 409, barbaarse stammen komen aan uit Noord-Europa: Sueven, Alanen en Vandalen. Sueven vestigen zich in het noorden, Alanen in Portugal en in 411-425 verovert en vernielt de Vandalen-stam Andalusië (Vandalusië).
- 414, de Romeinse Keizer Honorius huurt de West-Goten (Visigoten) in om de barbaren te onderwerpen.
- 418 - 453, West-Goten onderwerpen Alanen en Sueven en verdrijven de Vandalen naar Noord-Afrika.
- Europa: hoefijzers raken algemeen gebruikt in Gallië.
- China: uitvinding van de stijgbeugel
- Europa: Attila de Hun (405–453), verovert zijn rijk, van Nederland en Duitsland tot de Oeral en van de Donau tot Polen, onderweg alles plunderend wat mogelijk was. Dit zorgt voor enkele grote volksverhuizingen in Europa.
- Italië: 410, Rome wordt geplunderd door de Goten.
- Frankrijk: 418, de West-Goten stichten het Koninkrijk van Toulouse.
- Groot-Britannië: 440, de Angelen en Saksen vestigen zich in Groot-Britannië.
- Mexico: 455, Chichen Itza wordt gebouwd.
- Italië: 28 augustus 476, De Romeinse Keizer Romulus Augustulus wordt opzij gezet, einde van het Romeinse Rijk. De "erfenis" gaat verder als het Byzantijnse Rijk.
- Oost-Europa: 476, Het Byzantijnse Rijk volgt het Romeinse Rijk op, hoofdstad is Constantinopel (het huidige Istamboel) Einde 9e, hele 10e, en vroege 11e eeuw bereikt het zijn grootste bloei. In 1453 vindt het zijn einde door de Ottomaanse veroveringen.
500 - 600
- 522, De Byzantijnse Keizer Justinus (527-565) verovert Zuid-Oost Andalusië, dat later terugveroverd wordt door de West-Gothen.
- 507, de West-Goten verliezen Frankrijk en vestigen zich volledig in het Iberische Schiereiland. West-Goten regeren gedurende 2 eeuwen over Spanje. Een periode vol (burger)oorlogen en chaos.
- 573, Toledo wordt de hoofdstad van het West-Gotische Rijk onder Koning Leovigildo (568-586). Bijna het volledige Iberische Schiereiland wordt onder West-Gotisch gezag gebracht.
- 587: Recaredo, zoon van Leovigildo bekeert zich van het Arrianisme tot het Katholicisme en doet zo de godsdienstige barrière tussen Goten en Hispano-Romeinen verdwijnen.
- 589 Eerste Concilie van Toledo, Katholicisme wordt Staatsgodsdienst.
- Frankrijk: 507, De West-Goten verliezen de Slag van Vouillé van de Franken en vestigen zich volledig op het Iberische Schiereiland.
- Groot-Britannië: 537, veldslag van Camlann, de laatste veldslag van Koning Arthur.
- Midden-Oosten: 570, Mohamed, profeet van de Islam wordt geboren.
- De zijde-route wordt uitgebreid naar Europa.
600 - 700
- 620, de laatste gebieden van het Byzantijnse Rijk worden ingelijfd door de West-Goten.
- 633, 4e Concilie van Toledo neemt het recht aan om de verkozen Koning te bevestigen. De Joden worden verplicht zich te bekeren tot het Katholicisme.
Midden-Oosten:
- 610, Openbaring van de Koran in een grot in Hira.
- 622, Hijra, de migratie naar Medina. Eerste jaar van de Islamitische tijdsrekening.
- 632, Mohamed, profeet van de Islam sterft.
- 642, Moslims veroveren Egypte.
- 646, Moslims veroveren Khurasan, Armenie en Klein-Azië.
- 647, Moslims campagnes in Noord-Afrika. Moslims veroveren Cyprus.
- 666, Moslims veroveren organiseren de raid op Sicilië.
- 700, Het Omeyade Kalifaat van Damascus (huidig Irak) verovert Noord-Afrika. Islamisering van de Berbers.
700 - 800
- 710, De West-Gothische koning Witiza sterft en er breekt een burgeroorlog over de troonsopvolging uit tussen Rodrigo (Roderic) en Agila II. Agila roept de hulp in van de Moren in Noord-Afrika. Een bepaalde graaf Julián, gouverneur van Ceuta, speelt daarbij blijkbaar een rol, maar dat is misschien legende: de dochter van graaf Julián zou verkracht geweest zijn door Rodrigo..
- 711, Moorse (Arabische) invasie, 7.000 soldaten onder leiding van Generaal Tarik Ibn Zeyad steken de Straat van Gibraltar over. De West-Gotische Rodrigo wordt verslagen in de Slag van Guadalete (bij Tarifa, provincie Cádiz). De Moren ("uit Mauritanië") veroveren Toledo, de West-Gothische hoofdstad. Einde van het West-Gotischw Rijk
- 712, 18.000 Moslim-soldaten komen aan uit Noord-Afrika onder bevel van Musa ibn Nusair.
- 711-1492, Bijna 8 eeuwen Moorse bezetting. Ze gaven de naam "Al Andalus" aan wat nu Spanje is, een verwijzing naar de Vandalen die eerder Noord-Afrika binnengevallen waren vanuit Spanje.
- 716, Córdoba wordt hoofdstad van Al Andalus.
- 719, De Moren proberen Zuid-Frankrijk te veroveren maar worden gestopt door Karel Martel in Poitiers.
- 755, Aankomst van Abd-al-Rahman (enige overlevende van de uitmoording van de Omeyade-koningsfamilie in Damascus) in Córdoba die zich uitroept tot Emir (Koning).
- 756-929, Abd-al-Rahman sticht het Emiraat van Córdoba met zichzelf als Staatshoofd. Hij beheerst quasi het volledige Iberische Schiereiland met uitzondering van 4 kleinere Katholieke koninkrijkjes in het noorden: Castilia, Aragon, Leon en Navarra.
- 778 De achterhoede van het leger van Karel de Grote onder leiding van Roland wordt in de pan gehakt in de Pas van Roncevalles.
- 880–918 opstand van Omar Ben Hafsún tegen de Moren. Hij is een muladíe, lid van een Katholieke familie, en maakt zich sterk in de ontoegankelijke bergstreken van de Provincies Málaga en Granada.
Midden-Oosten: 750, in het Arabische Rijk wordt de Omeyade-dynastie vervangen door de Abbasiden-dynastie die de hoofdstad verhuizen van Damascus naar Bagdad.
900 - 1000
- 929, Abd-al-Rahman III, verklaart zich Kalief ipv Emir (een Kalief heeft godsdienstige macht, een Emir niet).
- 929-1031, Kalifaat van Córdoba. Elke band met het Kalifaat van Bagdad wordt verbroken. De Christelijke Koninkrijkjes in het noorden worden feodaal ondergeschikt aan het Kalifaat. De hoofdstad Córdoba groeit tot 100.000 inwoners en wordt de grootste Europese stad van die tijd.
- 961-976 Kalief Al-Hakam II sticht een bibliotheek met honderduizenden boeken. Bloei van de filosofie met oa Ibn Masarra, Abentofain, Averroes de Joodse Maimonides. Bloei van geneeskunde, wiskunde en astronomie.

Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.