STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Málaga

Málaga is Spanje's 5e grootste stad met 1.000.000 inwoners. Het wordt de "Hoofdstad van de Costa del Sol" genoemd door zijn centrale ligging in het gebied. De stad ligt in de vallei van Guadalhorce en is omringd door bergen (Cordillera Penibética).

De stad werd gesticht door de Feniciërs rond 800 VC met de naam "Malaka". Later wordt het beheer van de stad overgenomen door de Carthagers. De Carthagers worden in de Punische Oorlogen verslagen door de Romeinen die van 206 VC de macht in de streek overnemen. De Romeinen geven stadsrechten aan Malaca met de wet Lex Flavia Malacitana. Ze bouwen enkele belangrijke monumenten zoals de haven, de Romeinse vesting en het openluchttheater.

Ook Málaga's patroonheiligen stammen uit deze tijd. De Heilige Ciriacus en de Heilige Paula, "los Martiricos" waren 2 jonge Christenen die ten tijde van het Romeinse Rijk onder Keizer Dioclecianus vervolgd werden. Ze werden gedwongen om de Romeinse Afgoden te aanbidden, doch weigerden. Daarom werden ze gestenigd op 18 januari 303. Als martelaars werden ze zo vereeuwigd.

Het verval van het Romeinse Rijk gaat samen met invallen van barbaarse stammen uit Noord- en Oost-Europa die in 411 de streek verwoesten. De Byzantijnse Keizer Justinianus verovert de streek dan weer doch verliest de stad weer in 623 aan de West-Goten.

Wat volgt zijn bijna 8 eeuwen Islamitische overheersing door de Moren. Uit deze tijd zijn nog de monumenten Alcazaba en Gibralfaro over. Malaqah werd toen omringd door een dubbel stadsmuur. Tijdens de tijd van de Taifas wordt Málaga een eigen Koninkrijkje Rayya, met uitzondering van 1026-1058 (veroverd door Granada), 1073-1090 (Almoraviden) en 1145-1053 (Almohaden).

De Reconquista bereikt Málaga pas naar het einde toe gezien zijn ligging in het uiterste zuiden van Spanje. DeMoren bouwen een netwerk van verdedigingstorens rond de stad waarvan er enkele nog bestaan: Torremolinos, Puerto de la Torre, Alhaurín el Grande en Torre de Benagalbón. De verovering door de Katholieke Koningen in 1487 geschiedt na een belegering van 6 maanden. Uit wraak werd de bevolking uitgemoord of als slaven verkocht. De stad werd nadien opnieuw bevolkt met Christenen uit andere delen van Spanje. Na de verovering schonken de Katholieke Koningen een beeld van María, la Virgen de la Victoria, die sindsdien ook patroon is van de stad. De stad viel op 13 augustus, een dag die tot op heden nog steeds herdacht wordt tijdens de feria van Málaga.

De rijke geschiedenis van Málaga levert een aantal interessante monumenten op.

Kathedraal
De bouw van de Kathedraal ving aan in 1528 en er werd aan gebouwd tot 1782, wat diverse bouwstijlen oplevert: de basis is Gotisch, een deel van de buitenkant is Renaissance en de toren is Barok. Er werd slechts één van de beide geplande torens afgewerkt, wat maakt dat de inwoners van Málaga ze "La Manquita" noemen, "De éénarmige vrouw".
Kathedraal buitenkant

Bischoppelijk Paleis
Ligt tegenover de Kathedraal en is 18e eeuws. Het Diocesaan Museum bevindt zich in het gebouw.

Gibralfaro
Op de heuvel boven de Alcazaba bevindt zich een Moorse burcht uit de tijd van het Kalifaat van Córdoba. Oorspronkelijk stond op deze heuvel een Fenicische vuurtoren.
Gibralfaro

Alcazaba
De Lacazaba is in oorsprong een Romeinse vesting die de Moren in de 11e eeuw hergebruikten voor hun eigen burcht. De burcht ligt op een heuvel met uitstekend zicht op de stad. Binnen bevinden zich nog resten van paleizen.
Alcazaba

Romeins Theater
Het Romeins Theater is gebouwd tegen de heuvel van de Alcazaba.

Kerk van Sagrario
In de 15e eeuw gebouwd op de plaats van de vroegere hoofdmoskee in Gothische stijl.

Kerk van Santiago
Deze kerk bevindt zich in het gezellige straatje Calle Granada. Ze werd gebouwd in de 16e eeuw in Mudejar stijl. De binnenkant is uitgevoerd in Barok.

Kerk van Los Mártires
Deze kerk werd in 1487 gebouwd ter ere van de patroonheilegen van Málaga, de Heilige Ciriacus en de Heilige Paula. Buitenkant Mudejar, binnenkant Barok.

Kerk Santuario de la Victoria
"Heiligdom van de Overwinning" heet deze plaats, genoemd naar de plaats waar de Katholieke Koningen hun kamp opsloegen tijdens de belegering van Málaga. In hetzelfde jaar 1487 begon de bouw van de kerk.
Kerk Santuario de la Victoria

Palacio Marqués de Valdeflores
Een 18e eeuws paleis dat behoorde aan een edele familie. Vandaad huizen er verschillende verenigingen.

Palacio de Aduana
18e eeuws neo-klassiek gebouw dat op dit ogenblik verbouwd wordt om een museum te herbergen.
Palacio de Aduana

Stadhuis
Het Stadshuis werd in koloniale stijl gebouw in 1912.
Stadhuis

Casa del Consulado
het "Huis van het Consulaat" bevindt zich op de Plaza de la Constitución.

La Malagueta
De stierengevechtarena van Málaga, gebouwd in 1874.

Teatro Cervantes
Theater uit 1870 waarin o.a. het filmfestival van Málaga plaatsvindt.

Picasso Museum
Recent geopend museum met werken van Picasso.

Casa Natal de Picasso
Het geboorthehuis van Picasso op de Plaza de la Merced.

CAC Málaga
Museum voor moderne kunst Málaga.

La Farola
De vuurtoren van Málaga.

Mercado de Atarazanas
Een overdekte markt, gebouwd tegen een oude Moorse poort.
Markt van Atarazanas


Centrum 1
Centrum 2
El Palo
Park
Plaza de la Merced
Haven

Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.