STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


De Late Middeleeuwen

D Late Middeleeuwen vangen aan met de Reconquista die serieuze delen van de Moorse gebieden inpalmt en eindigt met de val van Granada, het laatste Moorse bolwerk op het Iberische Schiereiland.

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van gebeurtenissen in deze periode. De linker kolom heeft betrekking op Andalusië, de rechter op de rest van de wereld.

Andalusië / Spanje
Rest van de wereld
1000 - 1100
- 981 Begin van een burgeroorlog, gewonnen door Generaal Al Mansur die de Katholieke gebieden 57 keer binnenvalt doch niet verovert. Hij regeert terwijl hij de de jonge Kalief Hisham II neutraliseert in zijn paleis in Medina Azahara.
- 1002, Al Mansur sterft en wordt als Eerste minister opgevolgde door zijn zoon Abd al-Malik.
- 1008, dood van Abd al-Malik die opgevolgd wordt door zijn halfbroer Abd-al-Rahman (Sanchuelo). Deze probeert de troon van Hisham II over te nemen wat resulteert in burgeroorlog.
- 1009, einde van de Omeyade-dynastie en het Kalifaat in 1031.
- 1009-1090 Het rijk valt uit elkaar in een 40-tal kleinere "Taifas"-koninkrijkjes (Taifas is Arabisch en betekent "groep" of "fractie") op basis van ethnische verschillen: Berbers langs de Quadalquivir-rivier en Granada, Slaven in Almería, Arabieren in Córdoba en Sevilla..
- 1085, Alfonso VI de Castilia y Leon verovert Toledo op de Moren.
- 1090, Mohamed II, Koning van Sevilla vraagt hulp aan Yusuf ben Tashefin (Almoraviden-dynastie) tegen de Katholieke invasie. De Almoraviden vallen het Iberische Schiereiland binnen vanuit Noord-Afrika en verenigen de Islamitisch Spanje opnieuw.
1100 - 1200
- 1144, De Moorse gebieden vallen voor de 2e keer uit elkaar in "Taifas"-koninkrijkjes.
- 1147, Yusuf Abd-al-Mumin (Almohaden-dynastie) valt binnen vanuit Noord-Afrika en verovert alle "Taifas"-koninkrijkjes.
- 1163, Sevilla wordt de nieuwe hoofdstad van Al Andalus.
1200 - 1300
- 1124, inval van de Banu Marins vanuit Noord-Afrika.
- 1236, Córdoba valt voor de Katholieke Legers.
- 1232-1492, Nasri-dynastie in Granada en aanvang van de bouw van de Alhambra-paleizen. Al Andalus bestaat nog uit de huidige provincies Granada, Málaga en Almería.
1400 - 1500
- 1468 Het Tribunaal van de Inquisitie wordt opgericht om Joden die verplicht bekeerd waren tot het Christendom maar toch in het geniep trouw bleven aan het Joodse geloof te straffen. De Inquisitie werd slechts in 1813 afgeschaft.
- 1492 Granada, het laatste Moorse Bolwerk valt voor de legers van Koning Fernando de Aragón en Koningin Isabela de Castilia. Einde van het Moorse Rijk.
- 1492 Moslims en Joden worden verplicht zich te bekeren tot het Katholicisme of Spanje te verlaten.
- 1492 Christoffer Columbus ontdekt Amerika.
- 1499-1501 Eerste rebellie van de Alpujarras (een bergstreek in het zuiden van de provincie Granada), Moren komen in opstand tegen de verdrukking door de Katholieken.
- 1453 Val van Constantinopel, verovering door het Ottomaanse Rijk. Einde van het Byzantijnse Rijk.

Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.Spaans leren in Spanje.