STARTPAGINA

OMGEVING

CULTUUR

VAKANTIE

LINKS

NIEUW

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

  

Zoeken:
op internet
op deze site


Spanje, algemene informatie

Geschiedenis van Spanje

Symbolen van Spanje

Spanje heet voluit "Reino de España" (Koninkrijk Spanje) en heeft 3 buurlanden op het Iberische Schiereiland: Portugal, Gibraltar en Andorra. Een ander "buurland" ligt vlakbij maar aan de nadere kant van de Middellandse Zee: Marroko.
Naast het Spaanse vasteland zijn er nog de eilandgroepen Balearen, Pityusen en de Canarische Eilanden. De hoofdstad van Spanje is Madrid.
12 oktober is de nationale feestdag, de dag waarop de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 wordt herdacht.

KLIMAAT
Spanje is grof geschat 1.000 km lang en 1.000 km breed. Dat geeft uiteraard verschillende klimaten. In het noorden (Galicië) kan het klimaat vergeleken worden met dat van Begië en Nederland (gematigd regenklimaat).
De oostkust (Valencia) heeft hete en zonnige zomers maar in de zomer kan het er wel nog eens regenen. Er zijn zachte winters, waardoor het een geliefde streek is voor "overwinteraars".
Het centrale binnenland ligt op een hoogvlakte en is 's zomers verschrikkelijk heet, 's winters regent het er meestal meer.
Het zuiden heeft een subtropisch klimaat met hete droge zomers en zachte winters met een 50-tal dagen met regen. De temperatuur aan de Middellandse Zeekust daalt er zelden onder de 12 graden.
Het weer in Spanje

BEVOLKING
Sinds de prehistorie tot de 16e eeuw waren er vele invloeden op de samenstelling van de bevolking. Iberiërs, Kelten, Feniciërs, Romeinen, Joden, Sueven, Vandalen, Alanen, West-Goten, Moren, en Gitanos droegen elk hun steentje bij tot de "Spanjaard".
Het mediterrane type (zwart haar, donkerbruine ogen) is het meest voorkomende in Spanje. In het noorden was de invloed van de rest van Europa groter en daar is dan ook het alpine type meer frekwent.
De hedendaagse Spaanse bevolking bestaat uit 41 miljoen inwoners, waarvan Castilianen (72,3%), Catalanen (18%), Galiciërs (6%), Basken (1,5%), zigeuners (gitanos, 1,3%. Er wonen nu ongeveer 1 miljoen immigranten in Spanje, meestal van Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese oorsprong.
De ontvolking van het platteland heeft de nodige problemen geschapen wat betreft huisvesting in de grote steden en handhaving van het voorzieningenniveau op het platteland.

TAAL
Het Castiliaans (Spaans) is de officiële landstaal. In de Baskische provincies is het Baskisch de tweede officiële taal. In Catalonië is het Catalaans de eerste officiële taal. In Galicië is Gallego de officiële taal. Het meest gesproken is het Andalusische dialect dat door bijna een kwart van de bevolking gesproken wordt.

GODSDIENST
De bevolking is voor 96% Rooms-Katholiek. De meerderheid is echter niet-praktiserend.

BESTUUR
Sinds 1978 is Spanje een parlementaire monarchie. Het parlement, de Cortes Generales, bestaat uit twee kamers: het Congres van Afgevaardigden en de Senaat.
Spanje is tevens een federale Staat met 17 autonome regio's (Comunidades Autónomas) met ieder hun eigen president, parlement, uitvoerende macht en hooggerechtshof.
Spanje is lid van de Verenigde Naties, OESO, Wereldhandelsorganisatie, Raad van Europa, NAVO, Europese Unie.

ECONOMIE
In vergelijking met de andere Europese landen is Spanje lang een agrarisch land geweest. Vanaf 1950 werd begonnen aan de opbouw van een industrie, die al spoedig de belangrijkste economische sector werd, voornamelijk in het midden en het noorden van het land.
Ook op internationaal vlak is de Spaanse industrie een belangrijke plaats gaan innemen en werd het land de vijfde industriële natie van Europa. De staal-, auto- en chemische industrie in het bijzonder maakten een grote groei door.
De economie van het zuiden blijft overwegend gekenmerkt door de landbouw, in het bijzonder olijfolie, granen en wijn.
De grootste economische sector van Spanje is echter het toerisme.

RIVIEREN
De enige grote rivieren zijn de Ebro (noorden) en Guadalquivir (zuiden). Spaanse rivieren staan meestal bijna droog in de zomer wegens het gebrek aan regenval. Scheepvaart is daardoor onmogelijk (uitzondering: Guadalquivir tot Sevilla). Regen en rivierwater wordt op vele plaatsen verzameld in stuwmeren voor drinkwater, energieopwekking en irrigatie.

FAUNA
De dierenwereld is Zuid-Europees-mediterraan van karakter met een aantal Afrikaanse elementen (kameleon, genetkat, mangoest e.a.), die noordwaarts doordringen. Het voorkomen van een aap (de makaak) op de rots van Gibraltar is vermoedelijk secundair van aard (oorspronkelijk door de mens ingevoerd?). Van de grote zoogdieren komen o.a. nog voor bruine beer, wolf, lynx, wilde kat, wild zwijn, damhert, edelhert, ree, Spaanse steenbok en gems.


Disclaimer | Copyright | Foto's | Bibliografie | Contact | Wettelijke vermelding


Bijzondere vakantie-huizen in Andalusië. Accommodaties op rustige lokaties, bijna alle voorzien van een privé-zwembad.



Spaans leren in Spanje.